Energetische B
ehandelingen

Voor natuurlijke balans

S.T.E.R.-therapie

STER-therapie is een behandelwijze die de voetreflexzoneS.T.E.R.-therapie | voetreflextherapie therapie als uitgangspunt heeft, maar die over een geheel eigen identiteit beschikt. Toepassing van de aangegeven techniek leidt tot een zeer snel effect, waarin altijd verlichting en in veel gevallen genezing tot stand komt.
S.T.E.R.-therapie is een zachte vorm van drukpuntmassage onder de voeten. Drukpuntmassage onder de voet werd al zo'n vijfduizend jaar geleden door de Chinezen toegepast. Inscripties in de piramides laten zien dat deze techniek ook al in de tijd van de piramidebouwers werd gebruikt. Drukpuntmassage onder de voet is een tijdlang "vergeten" geweest, maar in het begin van deze eeuw herontdekten enkele Amerikaanse artsen de voetreflexzonetherapie en het nut daarvan "opnieuw".
De letters S.T.E.R. staan voor: Stimuleren, Toevoegen, Energie, Reguleren. Klik voor vergroting voetenkaart | STER-therapie | voetreflextherapie

Doelstelling
De doelstelling is het brengen van ontspanning in het hele organisme, waardoor het lichaam zich openstelt voor een behandeling. Tijdens de behandeling worden systemen op elkaar afgestemd, waardoor er een onbelemmerde doorstroming van energie plaatsvindt. Dat moet leiden tot het opheffen van blokkades ofwel klachten. Er wordt dus gezorgd voor een goede verdeling van "energie". 

Wat is energie

Energie is een heel ruim begrip. De acupunctuur maakt er gebruik van en ook in meditatie of yoga oefeningen kun je deze term horen. 

In de alternatieve geneeswijzen is energie eigenlijk een soort magnetisme. Ieder levend organisme beschikt over een systeem dat in staat is om energie op te nemen en die te distribueren naar alle mogelijke functies in het lichaam. Dit systeem noemen we ook wel energiebanen of meridianen. Talloze van zulke banen lopen over en door ons lichaam en zowel op onze handen als onder en op onze voeten komen ze als geheel samen. Er is een theorie die dit verklaart als: Onze voeten realiseren de aarding. Dat onze handen ook dit stelsel van punten herbergt zou dan komen omdat de mens vroeger op handen en voeten liep.
Deze energiebanen kunnen wij met het blote oog niet waarnemen, maar de elektro-acupuncturist kan ze heel nauwkeurig doormeten. Al deze punten en lijnen corresponderen met iedere denkbare functie in ons lichaam. Door nu te weten waar je deze punten kunt vinden, ben je in staat om alle storingen in een lichaam te lokaliseren. Op deze wijze zijn werkelijk alle storingen en ziekten terug te vinden en te behandelen. Enkele regelmatig voorkomende klachten zijn: aambeien, migraine, menstruatieproblemen, ontstekingen, astma, eczeem, psoriasis, fibro-myalgie, epilepsie, cholesterol, stress, hartklachten, spier- en gewrichtsklachten.  

De techniek

De wijze van behandelen heeft veel overeenkomsten met de reguliere voetreflexzone-therapie, maar toch ook duidelijke verschillen. Bij de reguliere methode tast men de voet af  met een stevige tot ook wel pijnlijke druk. Op deze manier tracht men bij de cliënt een reflex op te wekken. Die reflex geeft dan een blokkade weer. Zelfs het gebruik van acu-pressuurstaafjes is gebruikelijk. Wat men doet is het opsporen van zenuwblokkades en die tracht men met puntbehandeling via de voeten te reguleren.  

De ligging van de punten van de reguliere voetreflexzone-therapie is nogal verschillend van die van de STER-therapie.   

Dat verschillende vormen van voetzone therapieën toch allemaal een resultaat hebben, komt simpel door het feit dat alle meridianen elkaar kruisen en dus elkaar beïnvloeden. De werkwijze van de  STER-therapie is zoals eerder gezegd gericht op ontspanning.   

De druk die wordt uitgeoefend is heel licht  en de bedoeling is dat, daar waar zich een storing bevindt, een prikkel wordt waargenomen. Dit is dus tegengesteld aan de andere vormen: De behandelaar neemt de reflex waar en niet de cliënt. De tijdsduur van een behandeling via het systeem van de STER-therapie is over het algemeen kort, maar het effect is vrijwel direct te merken. De STER-therapie is bovenal een energetische therapie en is gericht op het hele organisme.  

Belangrijk: het kriebelt niet! het blijkt dat mensen tegen de behandeling opzien omdat ze denken dat het kriebelt of kietelt. Dit is niet het geval.